De alternatieve route naar het Zuiden

We’ve all been there:

In het holst van de nacht vertrekken richting het Zuiden, langs de snelweg Metz-Nancy-Dijon-Lyon route racen tot we eindelijk de Middellandse Zee kunnen zien en ruiken.

2 jaar geleden was dat ook ons originele plan. In 1 stuk doorrijden en vanaf daar onze vakantie beginnen langs de Côte d’Azur.

Gelukkig vonden we op tijd een veel beter alternatief!

Stel je voor dat je vanaf het eerste moment dat je in je auto stapt al helemaal in de vakantiesfeer zit? Dat doet deze route naar het Zuiden met je. Wij hebben er 3 extra nachten voor uitgerekend, maar als je langer vakantie hebt, raad ik zeker aan om er enkele dagen aan vast te plakken.

Je rijd eerst richting de Elzas, om er een stukje van de “route des vins” te volgen. Je komt er door adembenemende dorpjes die stuk voor stuk uit een sprookje lijken te komen. Om heel eerlijk te zijn, kan je makkelijk een hele week in de Elzas verblijven, maar daar ging het ons deze keer dus niet om, want we waren hier alleen op tussenstop.

De eerste nacht sliepen we in Obernai, een kleiner dorp met een geweldige sfeer! De kleuren van het dorp nodigen uit voor een leuke wandeling en lekker eten met een heerlijk wijntje uit de streek!

De dag erna vertrokken we richting Colmar. We zetten de “route des vins” verder langs het super leuke dorpje Barr. Niet gepland, maar we hebben daar toch even de wagen aan de kant gezet om een rondje te lopen. Bleek er ook een marktje aan de gang, leuk toeval.Onderweg naar Colmar kom je langs uitgestrekte wijngaarden die gelukkig vaak vergezeld zijn van een wijnmakerij, waar een winetasting natuurlijk een must is.

Colmar zelf is een stuk drukker dan Obernai, maar wanneer je door het feeërieke dorp loopt, snap je snel waarom. Het zal je dan ook niks verbazen dat dit dorp de inspiratie was voor het dorp uit Beauty&The Beast.

Van Colmar vertrokken we door Zwitserland richting het Comomeer om daar lekker te lunchen!  Voor een spectaculair uitzicht, maakten we een tussenstop bij Balcone d’Italia. De weg ernaartoe is niet voor de onzekere chauffeur en de weg heeft ook meer mee van een oude Vlaamse kasseistrook dan van een echte weg, maar het uitzicht mag er zeker zijn! Voor onze overnachting trokken we meer het binnenland in, naar een heel klein dorp ergens middenin Piëmonte met 1 hotel, 1 bar/restaurant en een wijngaard. ‘S ochtends na het ontbijt, zijn we even bij die wijngaard langs gereden. Hoewel wij geen woord Italiaans spreken, en het koppel wijnmakers slechts enkele woorden engels, hebben we daar echt een super leuke tijd gehad. Karton wijn in de kofferbak en verder… 

Vanaf daar is niet meer ver meer naar Menton, maar wij hadden toch nog 1 belangrijke tussenstop: Barolo! Barolo is het bekendste wijndorp in Italië. Je struint door het prachtige historisch centrum en kan overal genieten van de bijzondere barolowijn Een echte aanrader voor de wijnkenners en -liefhebbers. Eten in het dorp zelf is best prijzig, maar voor de sfeer en de gezelligheid kan ik het iedereen aanbevelen! Vlakbij het dorp staat een zeer kleurrijke kapel die uitkijkt op het dal en de wijngaard.

Vanaf Barolo heb je nog een 3 tal uur te rijden naar het eerste Franse dorp na de grens, Menton.

In dit prachtige dorp begon voor ons het Zuid-Frankrijk avontuur,  maar je kan van hieruit dus eenvoudig doorrijden naar jouw “eindbestemming” in het Zuiden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
1
Stuur mij een berichtje!
Hey!
Heb je een vraag?
Stuur mij gerust een berichtje!
Groetjes,
Sofie