SOS Handbagage

Het debacle van de handbagage…

Wat mag er wel en niet in mijn handbagage? Wat moet er verplicht wel of niet in mijn ruimbagage? Nooit meer twijfelen over wat er in je koffer mag!

Ik heb het in mijn seizoenen als reisleiding in het buitenland vaker gehoord:

Belangrijk om te weten wat je nu wel en niet mag inpakken in je handbagage

“ja, maar dat moest ik uit mijn handbagage halen”
of
“oei, ja, ik wist niet dat dat in mijn handbagage mocht”
en de meest pijnlijke
“oh nee, mijn levensnoodzakelijke medicijnen zitten in mijn koffer en die is niet aangekomen”.

Allemaal heel vervelende zaken om mee te maken, wanneer je eigenlijk gewoon zou moeten relaxen en in de vakantiesfeer zou moeten komen.

Dit is geen lijstje voor wat er allemaal mee moet in jouw bagage en handbagage, daarvoor kan je de checklist downloaden, maar wel een hulpmiddel om rekening mee te houden wat je in welke koffer inpakt. 

De ultieme travel checklist. Zonder zorgen op reis met deze lijst. Waar je allemaal moet aan denken voor je op reis gaat. Wat moet er wel en niet in handbagage

Tijd om met alle twijfels en vragen komaf te maken! 

Moet het in mijn handbagage of ruimbagage?

Regel 1: Is het waardevol? –> handbagage

  • Laat geen waardevolle spullen als juwelen, camera’s, ipads, laptops, geld … in je koffer! Als je pech hebt en je koffer blijft achter of raakt verloren, dan heb je echt een probleem.
    • Sidenote: toen ik in de Dominicaanse Republiek werkte, was er een jong koppel dat voor de eerste keer ver op vakantie ging. Zij hadden thuis Dollars besteld en hadden dat cash geld in hun ruimbagage gedaan. Aangekomen in Punta Cana komen ze erachter dat hun koffer er niet bij is. Ze hebben 4 dagen op hun koffer gewacht en hadden geen ander betaalmiddel bij. 

Regel 2: Is het belangrijk? –> handbagage

  • Heb je levensnoodzakelijke medicatie die je dagelijks moet innemen, zorg dan voor een doktersattest en neem die mee in je handbagage. Koffers die achter blijven in de luchthaven van vertrek, worden meestal met de volgende vlucht van dezelfde luchtvaartmaatschappij  naar diezelfde bestemming meegestuurd. Als die luchtvaartmaatschappij maar 1 keer per week naar jouw vakantiebestemming vliegt, kan het dus een week duren voor je je koffer met medicatie terug ziet. 
  • Belangrijke documenten zoals je paspoort, id kaart of rijbewijs. Ook documenten voor eventuele visa-aanvragen ter plaatse.

Wat moet verplicht in jouw handbagage en mag niet in het ruim:

  • Zaken met lithium batterijen: Je powerbank bijvoorbeeld moet verplicht in jouw handbagage. Om het eens heel dramatisch te beschrijven: Deze kan door de druk vuur vatten, en laat dat nou niet handig zijn als dat in het ruim gebeurt.
  • Vloeistoffen boven 100ml per fles 

Het is niet onoverkomelijk dat jouw bagage achter blijft op de luchthaven van vertrek, zeker wanneer je in het hoogseizoen reist. De luchtvaartmaatschappij doet er alles aan om jouw koffer zo snel mogelijk terug bij jou te brengen. 

Om de vertraging van je koffer zo aangenaam mogelijk te maken, raad ik aan om volgende zaken in jouw handbagage te steken:

  • Kleren voor de eerste dag 
  • Tandenborstel
  • Basis medicatie

Als je per 2 reist, kan het ook handig zijn om in beide koffers spullen van jullie allebei te steken, zodat als 1 koffer achter blijft, je allebei toch wat kleren bij hebt.

Hopelijk helpt deze blog je om zonder stress je koffer en handbagage in te pakken 🙂

Open chat
1
Stuur mij een berichtje!
Hey!
Heb je een vraag?
Stuur mij gerust een berichtje!
Groetjes,
Sofie